Копірайтинг, як сфера діяльності, не втрачає своєї актуальності вже тривалий час. Незважаючи на появу нових технологій, наприклад генераторів тексту, систем штучного інтелекту — послуги досвідчених фахівців залишаються затребуваними. І цьому є логічне пояснення, адже такий професіонал володіє ключовими здібностями та якостями, що дозволяють виконувати роботу ефективно, досягаючи поставлених цілей. Проте, далеко не всі розуміють в чому полягає запорука успіху спеціаліста по роботі з текстом.

Професійні та особисті риси копірайтера

Найголовніше в роботі копірайтера

У пересічних громадян та навіть бізнес спільноти сформувалося певне уявлення про важливі професійні здібності письменника, копірайтера, журналіста. На думку більшості людей, така особа має вміти писати «грамотно, гарно та цікаво». Хоча це дуже спрощена інтерпретація, але вона відображує реальну ситуацію на ринку праці. Іншими словами, вважається, що людина повинна мати талант і хист до написання тексту. Але ж у чому саме полягає цей талант? Вміння точно формулювати свої думки? Так, але це ще не все. Висока орфографічна грамотність, широкий словарний запас? Звичайно це важливі Hard Skills, але не гарантує результату. Що ж найголовніше?

Маючи більше ніж 15-річний досвід у сфері копірайтингу, я можу правильно відповісти на це питання. І ця відповідь буде досить несподіваною.

Головна особиста якість копірайтера полягає у вмінні тонко відчувати аудиторію. Її психологію, особливості, вподобання, потреби. Саме такі Soft Skills дозволяють тексту, який він пише потрапляти точно у ціль.

У цьому й полягає головна відмінність професійного письменника та, наприклад, системи ШІ. Хоча ChatGPT та подібні програми можуть генерувати змістовні та інформативні тексти, але вони позбавлені здібності розуміти психологію аудиторії споживачів. До речі, те ж саме стосується сценаріїв для відео, аудіо, та іншого мультимедійного контенту. Тільки досвідчений спеціаліст розуміє на чому робити акцент, як правильно донести думку, розкрити цінність продукту, на яких «струнах душі зіграти». А це залежить не тільки від вродженого таланту, але й досвіду.