Всім нам відомий вислів «реклама — двигун торгівлі». Дійсно, це істина, яка не потребує доказів. Але, з урахуванням розвитку сучасних інформаційних технологій, змінився і підхід до пошуку та залучення потенційних клієнтів для бізнесу. Справа в тому, що класичні види реклами, такі як ATL (зовнішня реклама) або BTL (промо-акції), вже не мають такої ефективності, що раніше. Зараз левова частка споживачів перебувають у мережі Інтернет, тому першочерговим завданням стає залучення трафіку на сайт компанії, інтернет-магазин чи інший торговий майданчик. З наступною конвертацією потенційних клієнтів (лідів) у реальних покупців. В цій корисній статті ми розглянемо найактуальніші канали комунікації, які допоможуть вам просувати свій бізнес в Інтернеті.

Що таке інтернет-трафік, як його отримати?

Як отримати трафік в Інтернет

Почнемо з пояснення того, чим є трафік у всесвітній WEB мережі. Класичне визначення цього терміну звучить так: «Мережевий трафік — це обсяг інформації, що передається через комп’ютерну мережу за певний період часу». Але це досить складна технічна термінологія. Простими словами, «traffic» перекладається з англійської як «рух». Тобто, кількість реальних людей, які з різних каналів комунікації потрапили (перемістилися) на ваш сайт або інший інтернет-ресурс. Відповідно, чим вища ця кількість, тим більше шансів конвертувати їх у клієнтів.

Для кращого розуміння процесу, звернімося до прикладу. Припустимо, що в часи до появи Інтернету, ви відкрили магазин взуття. Звичайно ж про нове місце, де можна купити хороші туфлі, не знає ніхто крім вас і ваших близьких друзів. Тому, ви замовляєте гарну вивіску, яка інформує людей, що проходять повз, про появу магазину. Потім ви розміщуєте зовнішню рекламу, даєте оголошення в пресу, наймаєте промоутера, який роздає рекламні листівки. Таким чином, ви максимально охоплюєте аудиторію потенційних покупців, які починають цікавитися та заходити до вашого магазину. Надалі включається «сарафанне радіо», вас рекомендують знайомим, хвалять за якісне обслуговування, тощо.

У сфері Інтернет все відбувається подібним чином, тільки замість перерахованих методів залучення потенційних клієнтів (лідів) ви використовуєте цифрові канали комунікації. Це платна реклама в пошукових системах, природне просування контентом, ведення сторінок у соцмережах, розвиток каналу на YouTube, та багато іншого. Всі ці інструменти з часом формують стійкий трафік, що дозволяє розширювати та капіталізувати бізнес. Які ж канали комунікації найефективніші на даний момент?

Сучасний підхід до просування бізнесу в Інтернет

Як працює пошук в Інтернет

Згадаємо про те, що всесвітня мережа складається з мільйонів окремих сайтів. У поняття сайту входять будь-які типи майданчиків, наприклад, соцмережі (Facebook, Instagram, TikTok і т.д.). Яким чином людина може знаходити саме той сайт, який найбільше відповідає її запиту? Для цього існують пошукові машини, такі як Google, Yandex, Bing та інші. У свою чергу, якщо це соціальна мережа, вона також має внутрішню систему пошуку та рекомендації.

Іншими словами, вводячи певний запит у пошукову систему, ви отримуєте список результатів пошуку з найбільш релевантними сайтами. Але, крім цього, існують інші канали генерації трафіку, наприклад, платна реклама або публікація рекламних матеріалів на сторонніх ресурсах (інших авторитетних сайтах). Секрет правильного просування полягає в тому, щоб вибрати найефективніші канали комунікації та використовувати їх по максимуму.

Схематичний приклад організації інтернет-трафіку

Методи залучення лідів

Давайте розглянемо основні інструменти із залучення клієнтів на бізнес-майданчик. Звичайно, формування виграшної стратегії багато в чому залежить від специфіки діяльності компанії (продажу, послуги, формування іміджу, тощо). Але візьмемо за основу класичний приклад інтернет-магазину, який займається продажем споживчих товарів. У такому разі схема побудови ефективної стратегії Search Engine Marketing виглядатиме таким чином.

Схема вибору каналів комінукації та трафіку

  1. Базовим ресурсом чи ядром всієї схеми стає сайт компанії. Це може бути інтернет-магазин, лендінг, корпоративний портал (залежно від завдань). Зазначимо, що ключовим фактором успіху є якість його наповнення текстами, правильне візуальне оформлення, SEO-оптимізація.
  2. Соціальні мережі. Виступають в ролі каналу комунікації з потенційними клієнтами, додатковим інструментом охоплення аудиторії. Часто використовуються і для керування репутацією бренду, збирання відгуків, роботи з запереченнями. У свою чергу посилання зі сторінок соцмереж ведуть на певний товар або розділ вашого інтернет-магазину, сайту.
  3. Блог чи новинний, інформаційний ресурс. Служить для природного просування за допомогою текстового контенту. Іншими словами, потенційні споживачі знаходять та читають корисні статті, поради, огляди, в яких ненав’язливо вбудована реклама певного товару чи послуги вашої компанії.
  4. Платна реклама у пошукових системах (PPC). Тип популярної пошукової системи для платного просування обирається залежно від конкретного регіону та країни. Але, незалежно від назви (Гугл, Яндекс та ін.), всі вони мають вбудовані інструменти для публікації платних оголошень, які в свою чергу ведуть потенційного клієнта на ваш сайт.
  5. Реклама у соціальних мережах (SMM). За аналогією з інтернет-пошуковиками, працюють і вбудовані інструменти рекламних оголошень у соцмережах. Всі вони пропонують гнучке налаштування за таргетингом, статтю, віком та іншими важливими для певного бізнесу параметрами.
  6. YouTube канал. Один із найпередовіших інструментів залучення аудиторії, зважаючи на легкість і доступність отримання інформації. Різні відео огляди, інструкції, приклади застосування товару, опис його переваг — з високою ймовірністю мотивують глядача перейти на сайт і зробити замовлення.
  7. Нарощування маси посилань (SEO). У ролі ефективного каналу комунікації можуть виступати й інші сайти, де розміщені ваші рекламні матеріали. Це можуть бути оглядові статті, порівняння товарів, поради щодо використання, налаштування, та ін. Крім залучення трафіку із зовнішніх ресурсів, такий вид просування вирішує ще одне завдання. А саме, чим більша кількість інших авторитетних майданчиків будуть посилатися на ваш сайт, тим більшою буде його питома «вага» у пошуковій видачі.

Аналітика та підвищення результативності пошукового маркетингу

Аналітика результатів просування сайту

Після планування та запуску основних каналів комунікації, настає час аналізу їх ефективності. Тут усе досить просто — кожне з перелічених джерел трафіку має інструменти для відстеження результатів. Наприклад, інформацію про обсяги трафіку з пошукової видачі та загальну статистику сайту можна отримати з сервісу Google Analytics. Для платної реклами існує окремий кабінет Google Ads, а в соціальних мережах бізнес-акаунти. Що стосується аналізу ефективності блогу або посилань із зовнішніх ресурсів, то рекомендується використовувати спеціалізовані сервіси SEO аналітики (Serpstat, Ahrefs, PR-CY та інші).

Сподіваюся, що даний матеріал був корисним і відповів на багато питань. Якщо ви потребуєте допомоги досвідченого пошукового маркетолога (SEM) для розробки стратегії просування та вибору каналів комунікації — отримайте консультацію за вказаними Контактами.