На даний момент найкращим рішенням для створення сайту є використання однієї з популярних систем керування вмістом (CMS). Це готові двигуни, які мають вбудовану адміністративну панель, підтримку різноманітних тем оформлення, встановлення додаткових плагінів та модулів. Таким чином, вам не потрібно замовляти написання сайту с нуля, що коштує набагато дорожче. Розповідаємо про всі переваги CMS та їх різновиди.

Що таке CMS сайту?

З англійської мови Content Management System перекладається як «система керування вмістом», або контентом. Простими словами, це можна назвати «движком сайту», який містить в собі всі необхідні ресурси для розробки та налаштування функціоналу і зовнішнього вигляду. На сьогодні, найпопулярнішими CMS є WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal.

Головна перевага такого програмного забезпечення у тому, що воно відразу пропонує зручну адміністративну панель (консоль), через яку відбувається налаштування та наповнення контентом. Тобто, для простих, базових операцій не потрібно володіти навичками програмування, достатньо добре орієнтуватися у функціоналі адмінки. Проте, для гнучкої настройки та редагування фронтенду та бекенду, може знадобитися знання PHP, HTML, CSS, Java, Bootstrap, та ін. Пропонуємо порівняти дві найпопулярніші системи.

Особливості WordPress

Особливості Вордпресс

Абсолютний лідер у розробці, на даній CMS створено величезну кількість сайтів у всьому світі. Така популярність обумовлена високою зручністю та оптимальною організацією всіх бібліотек, компонентів та інших ресурсів. Двигун WordPress є безкоштовним і доступним для завантаження з офіційного порталу розробників. Відразу пропонується проста візуальна тема, яка вже міститься у дистрибутиві. Але для індивідуальної розробки та кастомізації рекомендується придбання преміальних тем, які виробляються різноманітними світовими студіями. Згодом їх можливо гнучко налаштовувати та змінювати під власні потреби. Функціонал сайту розширюється завдяки додатковим плагінам та компонентам (наприклад, Woocommerce), яких на даний момент існує велика кількість.

Особливості Joomla

Особливості Джумла

Друга за популярністю CMS, яку часто обирають для створення сайту. Хоча принцип побудови системи схожий на Вордпрес, проте логіка дій та структура адміністративної панелі відрізняється. Можна сказати, що Джумла більш схожа на конструктор, який містить багато модулів, компонентів, плагінів, системних розширень (наприклад, VirtueMart). Візуальне оформлення відбувається через встановлення відповідних шаблонів з можливістю їх видозмінення. Загалом, Joomla частіше обирають для великих інформаційних порталів, більш складних проектів, каталогів. Керування адміністративною частиною дещо складніше, проте базові операції виконуються інтуїтивно зрозуміло.

Для чого підходять CMS?

Створення онлайн магазину

Використання двигунів WordPress та Joomla не обмежені певними рамками, це гнучкі системи на яких можна створювати сайти будь-якого типу. Наприклад, розробка інтернет-магазину, інформаційного порталу, корпоративного сайту, лендінгу, тощо. Головний плюс такого рішення полягає у тому, що після створення сайта, їм можна легко керувати та наповнювати контентом самостійно. Додавання товарів, публікація статей, новин та інших матеріалів відбувається просто та швидко через вбудований редактор. Залишається лише слідкувати за технічною справністю ресурсу, вчасно оновлювати програмне забезпечення, актуалізувати контент. Замовити недорогу розробку сайта на CMS в Україні ви можете у нашій студії PapaText.