Враховуючи сучасні військові реалії в Україні, сфера військового виробництва отримує все більшого розвитку (а також сумісні області діяльності). На ринку зʼявляються нові компанії, що виробляють, продають, та займаються сервісом товарів мілітарі-призначення. Тому, актуальним стає побудова ефективної маркетингової стратегії просування бренду та його продукції в мережі Інтернет. Як досвідчений digital-маркетолог, я наведу зразок такої стратегії, а також цілей, завдань та бажаних результатів.

Цілі маркетингового просування бренду

Які цілі маркетингового просування

Побудова стратегії та планів дій неможлива без постановки конкретних цілей, яких необхідно досягти. Зазвичай, представники компанії формулюють завдання як «бачення стратегії просування нашої продукції», проте це лише один з аспектів. Насправді, поняття «просування» має більш широке значення (див. що таке SEM-маркетинг). На мою думку, базовими цілями повинні стати:

  1. Підвищення впізнаваності бренду через максимальный охват цільової аудиторії.
  2. Формування іміджу та авторитетності бренду, як надійного та передового виробника.
  3. Побудова довірчих відносин з потенційними споживачами через систему запитань-відповідей, відгуків, публікацій успішних кейсів, прикладів застосування продукції, наявності гарантії.
  4. Формування образу компанії повного циклу, що не тільки виробляє та продає товари, але й надає повноцінний сервіс з ремонту, обслуговування, постачання запчастин, навчання.
  5. Безпосереднє просування продукції в мережі Інтернет через якісний опис, достовірні технічні характеристики, наявність зображень, схем, інструкцій з використання, та ін.
  6. Перегляд конкурентної цінової політики у відношенні оптимального значення ціни-якості.
  7. Підвищення кількості продажів товарів.

Завдання, які ставляться перед маркетологом

Що необхідно робити маркетологу

Задля досягнення наведених вище цілей просування формується відповідний перелік завдань:

  • Аналітика поточної присутності компанії в Інтернет, конкурентів, результатів пошукової видачі.
  • Якісне та постійне наповнення контентом усіх інтернет-ресурсів компанії (сайт, блог, соцмережі, YouTube) з урахуванням SEO-оптимізації.
  • Створення FAQ-розділу на сайті з відповідями на поширені запитання.
  • Створення окремої сторінки з умовами гарантії, повернення, ремонту, обслуговування.
  • Розробка окремої сторінки з детальним описом історії компанії, її місії, досягненнями.
  • Створення окремого розділу на сайті (блогу) з корисними інформаційними статтями, оглядами, порадами щодо використання, вирішення проблем, та ін.
  • Детальний та якісний опис кожного продукту бренду з наведенням точних технічних характеристик, сумісних та рекомендованих товарів (інтернет-магазин).
  • Публікація PR-матеріалів на інших авторитетних сайтах (інформаційні медіа, тематичні портали, блоги).
  • Періодичний аналіз цін та умов для аналогічних товарів інших виробників, за необхідності перегляд власної цінової політики.
  • Якщо це передбачено бюджетом та загальним баченням стратегії — запуск платних рекламних кампаній в Google, Facebook, Instagram.

Бажані практичні результати

Результати просування в інтернеті

Очікувані підсумки маркетингового просування можуть відрізнятися в залежності від потреб конкретної компанії. Загалом, бажано досягати таких результатів:

  • Потрапляння товарів та послуг компанії в ТОП-5 органічної пошукової видачі Google.
  • Отримання високого та стабільного трафіку потенційних споживачів на основний сайт та інші майданчики компанії.
  • Широке охоплення цільової аудиторії з різних каналів комунікації (власні та сторонні ресурси).
  • Підвищення кількості дзвінків, звернень, контактів з брендом потенційних клієнтів (лідів).
  • Підвищення обсягів продажів та прибутку компанії.

Рекомендований план дій

Нижче я наводжу схему зразка роботи з різними каналами комунікації.

Схема вибору каналів комінукації та трафіку

Виходячи з даного бачення стратегії просування, оптимально притримуватися такого базового плану дій:

  1. Створення та наповнення основного сайту компанії (інтернет-магазину).
  2. Подальше ведення та розвиток сторінок в соціальних мережах.
  3. Створення блогу (інформаційного ресурсу) з корисними тематичними матеріалами.
  4. За необхідності запуск платної реклами в пошуковику та соцмережах.
  5. Створення та розвиток YouTube-каналу (якщо це передбачає бюджет та ресурси).
  6. Публікація рекламних та іміджевих матеріалів на сторонніх тематичних медіа.
  7. Внесення компанії в спеціалізовані каталоги виробників.

Інші маркетингові активності

Маркетингові активності

Зважаючи на воєнні реалії та специфіку продукції компанії, застосування класичних маркетингових інструментів досить обмежене. Наприклад, запуск рекламних ATL-кампаній (зовнішня реклама), або BTL-активностей (презентації, лончі, промо-акції). На мою думку, буде більш доцільно зосередитися на так званому «трейд-маркетингу», тобто комплексі дій по роботі з ключовими клієнтами орієнтовно їх індивідуальних потреб. У дану категорію може входити:

  • Створення друкованого каталогу продукції (може бути як загальний каталог з товарами, так і окремі каталоги за типами пристроїв). Це стане додатковою перевагою при комунікаціях із замовниками, спростить процедуру перегляду, вибору, замовлення. Звичайно, такі каталоги повинні періодично перевипускатися після появи нових товарів, або оновлення існуючих.
  • Розробка друкованих промо-матеріалів під конкретні потреби клієнта. Наприклад, якщо це благодійний фонд, ми можемо надати продукцію з наліпками на упаковці «Не для продажу», або ж, навіть, робити лазерне гравіювання на дронах та інших пристроях з фірмовою символікою замовника (брендування, персоналізація). А також вкладати рекламні, інформаційні буклети, у яких, до прикладу, може бути описана можливість інтеграції девайсу з іншими пристроями, створення комплексу, розширення функціоналу, тощо.
  • Участь у спеціалізованих виставках. Наразі такі події майже не проводяться, але, якщо ситуація зміниться, необхідно бути готовими до них.
  • Розробка сувенірної, нагородної продукції з фірмовою символікою бренду. Для подарунків постійним клієнтам, відзнак, подяк. Це може бути ручка, щоденник, брелок, кружка, або мілітарі аксесуари (патчі, годинники, компаси, карабіни, фляги, мультитули).
  • Мерчандайзинг. Оформлення місць продажу товарів, наприклад, у фізичних магазинах партнерів (брендування), якщо це передбачено.

Сподіваюся наведена інформація була корисною, якщо ви бажаєте замовити розробку маркетингової стратегії та почати співробітництво з досвідченим маркетологом — чекаю на ваші пропозиції за вказаними Контактами.